Times Meydanı Kripto Paralar İçin Karanlığa Gömülüyor

AliDayı

New member
Kripto para üniteleri gün geçtikçe daha da yaygın hâle gelse de bu husus hakkında biroldukça kişinin kuşkuları mevcut. Uzmanlar, bu dijital paraların aslına bakarsanız hâlihazırda büyük bir tehlike oluşturan iklim değişikliklerini artırabileceğini ve gezegenimize büyük ziyanlar verebileceğini söz ediyor. Hatta yapılan kimi çalışmalar global Bitcoin (BTC) madenciliğinin bir yılda birtakım ülkelerden daha fazla güç harcadığını ortaya koyuyor.

Durum bu biçimde olsa da blok zinciri teknolojilerini ‘yeşil’ hâle getirerek daha sürdürülebilir bir gelecek oluşturmayı amaçlayan şirketler de mevcut. İşte bunlardan biri olan Algorand isimli ABD merkezli bir ‘karbon negatif’ blok zinciri şirketi, iklim değişikliklerinin tesirlerine dikkat çekmek için kutlanan 22 Nisan Dünya Günü öncesinde geleceğin teknolojilerinin o kadar da makûs olmadığını göstermek için bir atılım yapıyor.

Times Meydanı karanlığa bürünecek


Gelen haberlere nazaran karbon negatif bir blok zinciri olmasıyla bilinen Algorand, güç tasarrufu yapmak, etrafa ziyan veren benzeri şirketlere atıfta bulunmak ve bu teknolojilerin de yeşil olabileceği konusunda farkındalık yaratmak için ABD’nin New York kentinin tanınan Times Meydanı’nı karanlığa gömecek. Açıklamalara nazaran dev meydanda bulunan ünlü reklam panoları, bu gece lokal saat ile 20.00’da (TSİ 03.00) 60 dakikalığına karartılacak ve bu sayede bölgede 23,4 milyar joule’luk güç tasarrufu sağlanmış olacak. (Yaklaşık 25 konutun bir günlük güç kullanmasına denk)

Bitcoin’in; gereken çok süreç gücü, harcanan güç ve oluşan karbon ayak izi sebebiyle proof-of-work teknolojisini kullanımı pek eleştirilen bir bahis. Lakin buna alternatif olarak çıkan proof-of-stake ismi verilen bir prosedür, ötekinin tersine hesaplama ve süreç gücüne dayanmamayı; bunun yerine dijital varlık sahipliğini amaçlıyor. Bu sebeple de proof-of-stake protokülünün kripto paraların daha etraf dostu olmasını sağlayabileceği düşünülüyor. Algorand da bu prosedürden yararlanan şirketler içinde bulunuyor. Ayrıyeten dünyanın en büyük ikinci kripto para ünitesi olan Ethereum’un da bu yıl sonunda proof-of-stake’e geçmeye hazırlandığını ekleyelim.

Ek olarak yapılacak olan karartmanın akabinde insanlara ekranlar yoluyla yeşil bir gelecek için gezegenin korunması iletisinin verileceği de aktarıldı. Algorand CEO’su Staci Warden da yaptığı açıklamalarda kullandıkları teknolojiye dikkat çekerek şu tabirleri kullandı: “Klâsik ödemelerden, NFT’lere, merkeziyetsizlikten, metaverse’e kadar her şey için inançlı, süratli ve karbon-sıfır bir teknolojiye sahibiz. Algorand bunu başarmak için inşa edildi. Bizi öbür blok zincirlerinden ayıran bu.”
 
Üst