Kalp krizinden sonra kalbi yeniden canlandırmak: İtalya AB projesine öncülük ediyor

Tepekoylu19

Global Mod
Global Mod
Kalp krizinden sonra kalbi tamamen yenileyin, '2'si 1 arada' RNA bazlı bir ilaçla yeni doku ve yeni kan damarlarının oluşumunu teşvik edinEn önemli kasımıza tam işlevselliğini geri kazandırmak için. Bu, Avrupa Birliği tarafından 1,5 milyon avro ile finanse edilen ve İtalya'nın Trieste Üniversitesi ile koordineli olarak, Milano'daki Monzino Irccs Kardiyoloji Merkezi ile işbirliği içinde yürüttüğü uluslararası 'Rescue' projesinin misyonudur. İtalya, İspanya, Hollanda, Slovakya ve Türkiye'den kardiyak rejenerasyon ve anjiyogenez uzmanları sahada.


“Uzun yıllar boyunca, kardiyak rejenerasyon ve anjiyogenez alanlarındaki ilerleme, birbirleriyle konuşmadan paralel olarak ilerledi – Trieste Üniversitesi Tıp, Cerrahi ve Sağlık Bilimleri Bölümü'nde Moleküler Biyoloji profesörü ve ICGEB (Uluslararası Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Merkezi) Kardiyovasküler Biyoloji Laboratuvarı müdürü olan proje koordinatörü Serena Zacchigna açıklıyor – Ancak, kalp krizi nedeniyle hasar gören bir kalbi onarmak için hem yeni kalp kası hem de yeni kan damarlarının oluşumu gereklidir. Kurtarma projesiyle kardiyak rejenerasyon ve revaskülarizasyon arasındaki bu boşluğu doldurmayı amaçlıyoruz: Kalbi yenileyebilen ve aynı zamanda yenilenen dokunun damarlanmasını artırabilen iki aktif madde ve özellikle iki RNA molekülü içeren yeni bir biyolojik ilaç geliştirmek istiyoruz.“.

Bilim insanları, bir yandan kalp kası hücrelerinin çoğalmasını ve diğer yandan hem küçük kılcal damarlar hem de daha büyük atardamarlar olmak üzere yeni kan damarlarının oluşumunu destekleme yeteneğine sahip olduğu kanıtlanmış bazı aday molekülleri tanımladılar. Önümüzdeki 3 yıl boyunca araştırmacılar, en etkili karışımı belirleyene kadar farklı kombinasyonlarla deneyler yapacaklar. Monzino ve UniTs, “Bu, enfarktüslü bir kalbin onarımı için bu iki temel süreci uyarabilen iki biyolojik molekülün, eylem sinerjisini göstermek için tek bir ilaçta bir araya getirilmesinin ilk örneği olacak” diye vurguluyor.

Trieste Üniversitesi, Cardinnov çağrısı tarafından seçilen 17 projeden birine liderlik eden tek İtalyan üniversitesidir. Çalışmayı Monzino ile ve özellikle IRCCS'nin bilimsel direktörü ve Avrupa İlaç Ajansı EMA'nın İleri Tedaviler Komitesi'ndeki (Cat) İtalyan 'yedek' delegesi Giulio Pompilio grubuyla işbirliği içinde koordine edecektir. Madrid Ulusal Kardiyovasküler Araştırma Merkezi (Cnic), Utrecht Üniversitesi, Ankara Lokman Hekim Üniversitesi, Slovak Bilimler Akademisi ve hastalar ile bakıcılar arasında yeni RNA tedavileri hakkında eğitim ve farkındalık yaratmaktan sorumlu hasta derneği PLN Vakfı 'Kurtarma misyonuna' katılmaktadır.


“Miyokard enfarktüsü önde gelen ölüm nedenlerinden biri olmaya devam ediyor – diyor Pompilio – Araştırmalar yakın zamanda kalp krizi risk faktörleri üzerinde etkili olan yeni RNA ilaçları üretti, ancak hala kalp onarımını uyaran bir tedavi yok. Önümüzdeki yıllarda kalp hastalığının tedavisi için kliniğe giderek daha fazla sayıda RNA ilacının ulaşmasını bekliyoruz” diye öngörüyor uzman.

Proje, sağlık sektöründe öncelikli alanlarda çeşitli Avrupa ve uluslararası araştırma kurumları arasındaki iş birliğini destekleyen ve terapötik yeniliklerin geliştirilmesini teşvik eden AB Era4Health ortaklığı tarafından desteklenmektedir. 1,5 milyonluk fonun 600 bin avrodan fazlası Üniversite ve Araştırma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı aracılığıyla İtalya'ya gidecektir.
 
Üst