G20 Hindistan 2023 zirvesinde Ukrayna meselesi bugün ve yarın

Tepekoylu19

Global Mod
Global Mod
G20 “Hindistan’ın potansiyeli hakkında fikir verecek”. Başbakan Narendra Modi bunu son aylarda defalarca tekrarladı, şimdi fırsat ayağına geldi: 9 Eylül Cumartesi ve 10 Eylül Pazar günü dünyanın en güçlü 20 ekonomisinden oluşan Grubun liderlerinin zirvesi Yeni Delhi’de yapılacak. Bu, Hindistan’ın nüfus ve ekonomisinin büyümesi açısından Çin’i geride bıraktığı bir yılın kutlaması olmalı. Çin cumhurbaşkanının bağlı olduğu kutsama Xi Jinping muhtemelen katılmak istemiyordu: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte zirveye katılmayan en büyük isim o. Utanmamak ve yargılanmamak için evde kaldı ve uluslararası tutuklama emriyle kendisine ulaşıldı.


Ayrıca okuyun


Zırhlı ve tanınmaz bir Yeni Delhi’ye, trafiğin ve sokaklardaki insanların olmadığı, yıkılmış gecekondu mahallelerinin ve her on metrede bir Modi’nin portrelerinin olduğu pırıl pırıl bir Yeni Delhi’ye geldi. Giorgia Meloni, Cumartesi sabahı ve Pazar sabahı olmak üzere G20’de iki kez konuşma yapacak. Diplomatik kaynaklar, “İtalya’nın zirvenin başarısında her türlü çıkarı var; ikili ve çok taraflı bir bakış açısıyla G7’nin bir sonraki başkanı olarak bu bizim çıkarımızadır” dedi.

Aslında çalışmaların başlamasından birkaç saat sonra, Sonuç bildirgesi G20’nin Hintli şerpası Amitabh Kant, bunun “neredeyse hazır” olduğunu söylüyor, “bir fikir birliğine varmak için çalışıyoruz”. Her konuda anlaşma var, tek anlaşmazlık Ukrayna ile ilgiliİtalyan kaynaklar, amacın, gruptaki 20 ülkenin tamamının Rus saldırganlığının kınanması konusunda anlaştığı geçen yılki Bali deklarasyonunu ele alan metni bitirmek olduğunu söylüyor.

Bu arada Şerpalar metinleri düzeltmek için çalışırken Cuma günü ilk ikili görüşmelerin yapıldığı gündü: Modi, Amerika Başkanı Joe Biden ile görüştü. Meloni İngiliz Rishi Sunak’ı gördüdiğer şeylerin yanı sıra “göç konusunda ikili işbirliğini yoğunlaştırmaya hazır” olduğunu söyledi.

Modi, Çin Başbakanı Li Qiang ve Güney Koreli Yoon Suk Yeol ile Cumartesi günü yapılacak görüşmeler zaten doğrulandı. İkincisi ile Avrupa’da çip üretimi hakkında konuşacağız, Li ile ise “Geçen yıl Bali’de G20’de Başkan Xi Jinping ile başlattığımız ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani’nin geçtiğimiz günlerde Pekin ziyaretiyle devam eden diyaloğu sürdüreceğiz”, İtalyan diplomatik kaynakları söylüyor.

İtalya’nın, Parlamento’nun her halükarda karar vereceği mutabakattan çekilme olasılığından söz ederek ve Çin ile stratejik ortaklığı güçlendirme arzusunun altını çizerek, “İpek Yolu’nun ötesinde hayat var” diye güvence veriyorlar. Ancak son günlerde yaşanan tartışmaların ardından Başbakan ile Avrupa Komisyonu Ekonomiden Sorumlu Komisyon Üyesi Paolo Gentiloni arasında herhangi bir görüşme yapılmamasına, “gerek yok” deniliyor.

Meloni, zirvede ilk kez cumartesi günü iklim, enerji, çevre ve sürdürülebilir kalkınma konulu “Tek Dünya” oturumunda konuşacak. Daha sonra Pazar sabahı dijital geçiş, çok taraflı kurumlarda reform ve yapay zeka konulu “Tek Gelecek” oturumunda. Ortada – “Tek aile” oturumunda – İtalyan dış politikasının temel öncelikleri arasında yer alan konularla iç içe olan uluslararası finans kurumlarının reformu ve kalkınma bankalarının fonlarının nasıl daha iyi kullanılacağına ilişkin tartışmalar olacak. ‘Afrika. Ve G20, Temmuz ayı sonunda Yeni Delhi’de Roma’da düzenlenecek göç konferansına davet edilen ülkelerden bazılarını görme fırsatı sağlayacak.

Sadece bu da değil: Zirvenin oturum aralarında, grubun Avrupa ülkeleri ile zirveye davet edilen bazı Afrika ülkeleri arasında, İtalya’nın katkıları sayesinde AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in katılımıyla bir toplantı da düzenlenecek. , “Avrupa’nın dış politikasının Afrika’ya odaklanmasında Brüksel’de lider haline geldiğinin” altını çiziyor. Öyle ki, İpek Yolu’na alternatif olarak değerlendirilen Avrupa altyapı projesi Global Gateway’den gelen fonun yarısı kıtaya tahsis edildi. Çin’e karşı bir çeşit ‘yumuşak güç’ kullanırken ABD, zirveyi “spoiler yapmamaya” davet etti.

“Batı, Afrika’da yeniden rekabet etmeli” sözü Yeni Delhi’de tekrarlanıyor. Burada Afrika Birliği’nin G20’ye girmesine yeşil ışık yakılırken, ABD, AB, Hindistan ve bazı ülkeler arasında 2013’te bir anlaşma imzalanacak. Avrupa ile Asya arasındaki demiryolu altyapılarının geliştirilmesi için Körfez’de ve bunun tersi de geçerlidir. Bütün bunlar, Hindistan’ın G20 içinde sesi olmak istediği, ardından bayrağı gelecek yıl Brezilya’ya ve ardından 2025’te Güney Afrika’ya devretmek istediği dünyanın sözde küresel güneyine olan ilgiyi doğruluyor. (Muhabir Maria Grazia Napolitano’dan)
 
Üst